Transelectrica a semnat cu Ministerul Energiei un nou contract de finanțare din Fondul pentru Modernizare, de 64 de milioane de euro, pentru un proiect inovator în România, „Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit”.
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a semnat, vineri, al 11-lea contract de finanțare din Fondul pentru Modernizare, respectiv pentru implementarea obiectivului de investiții „Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit”, cu o valoare nerambursabilă 64 de milioane de euro. Contractul a fost semnat la sediul Ministerului Energiei de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Ștefăniță Munteanu, conform unui comunicat al companiei.
„Transelectrica își îndeplinește continuu cu responsabilitate misiunea principală de a asigura și menține siguranța Sistemului Electroenergetic Național, iar această finanțare reprezintă o nouă afirmare a angajamentului și potențialului modernizare și transformare digitală a rețelei, în acord cu viziunea și trendurile europene în sectorul energetic, și completează suma finanțărilor din fonduri europene obținute de compania noastră în ultimii doi ani, ajungând astfel la 582 de milioane de euro. Este o performanță reală, care nu ar fi fost posibilă fără profesionalismul unor echipe de excepție din arii diferite de activitate ale Companiei: accesare fonduri europene, investiții, tehnologii noi si inovație”, a declarat Ștefăniță Munteanu, președintele Directoratului Transelectrica.
Investiția vizează proiectarea și construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV de dublu circuit, între stațiile Isaccea și Tulcea Vest, prin înlocuirea liniei electrice aeriene existente de 400 kV simplu circuit și instalarea a două celule de 400 kV în cele două staţii şi utilizarea pentru prima dată în Rețeaua Electrică de Transport din România a unor stâlpi tubulari inovatori.
Conform oficialilor Transelectrica, linia actuală de simplu circuit a fost pusă în funcțiune în 1975, are o lungime de 31 de kilometri având toți stâlpii în construcție zăbrelită. LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest are un rol esențial în evacuarea energiei din surse regenerabile din zona Dobrogea unde potențialul de energie regenerabilă este cel mai mare din țară. Prin modernizarea și dublarea capacității de transport între stațiile Isaccea și Tulcea Vest va creşte, de asemenea, și capacitatea de transfer cu statele învecinate.
Un obiectiv specific al proiectului va fi și digitalizarea la nivel operațional, prin introducerea de tehnologii și concepte inovatoare necesare eficientizării activității de operare și observabilitate a rețelei. Astfel, în etapa de proiectare, se vor utiliza concepte avansate de modelare 3D, fiind prima linie electrică aeriană de 400 kV modelată în standardul Building Information Modeling – BIM. De asemenea, în exploatarea liniei vor fi implementate elemente de robotică, respectiv utilizarea dronleor autonome în activitățile de supraveghere rețea și monitorizării online a condiției tehnice utilizând senzori dedicați.
Totodată, construirea celui de-al doilea circuit pentru linia electrică aeriană de 400 kV Isaccea – Tulcea Vest contribuie semnificativ la creșterea capacității de transfer în regiune, reducerea pierderilor totale de putere în sistem, reducerea emisiilor de CO2 și la creșterea integrării surselor regenerabile.
Potrivit companiei, realizarea acestei investiții va îmbunătăți indicatorii de performanță ai Rețelei Electrice de Transport prin asigurarea unei disponibilități ridicate a activelor Sistemului de Transport al Energiei Electrice (RET), consolidarea și creșterea eficienței operaționale a RET, creșterea flexibilității în operare și prin scăderea costurilor de mentenanță.
Contractul pentru proiectul Transelectrica este unul dintre cele patru semnate vineri la Ministerul Energiei, o finanțare cu o valoarea totală de 755 de milioane de lei (152,33 milioane de euro).
Este vorba de o serie de proiecte strategice destinate modernizării și extinderii infrastructurii de energie electrică și gaze naturale din România.
„Semnarea acestor contracte reprezintă un nou pas important pentru România în drumul nostru spre o infrastructură energetică modernă și sigură. Aceste proiecte vor contribui semnificativ la creșterea siguranței în alimentarea cu energie și la îmbunătățirea capacităților de transport și distribuție, având un impact major asupra dezvoltării economice și sociale a regiunilor vizate. Fiecare dintre aceste investiții răspunde nevoii de a asigura o distribuție eficientă a energiei în diferitele regiuni ale țării, precum și de a crește capacitatea de transport a gazelor naturale. În plus, prin modernizarea rețelelor, ne pregătim să facem față cerințelor viitorului, creând o bază solidă pentru tranziția către o economie verde”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Proiect: „Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj)”
Valoarea totală a proiectului: 143.601.585,81 lei (28.850.722,43 euro)
Valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare: 42.131.102,75 lei (8.464.480,00 euro)
Proiect: „Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea-Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit”
Valoarea proiectului: 393.807.329,99 lei (79.119.084,26 euro)
Valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare: 318.893.345,47 lei (64.068.257,62 euro)
Proiect: „Modernizare linii MT 20kV Ianculești, Călugăreni, Motoare, Uzunu, Pompe 2 și modernizare RED JT cu centralizare măsură în localitățile Călugăreni, Crucea de Piatră și Moșteni-Brăniștari”
Valoarea totală a proiectului: 151.583.257,54 lei (30.742.122,48 euro)
Valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare: 97.167.779,99 lei (19.706.291,07 euro)
Proiect: „Modernizarea rețelei de distribuție din Orașul Bocșa, prin pozarea subterană a liniilor aeriene de medie tensiune, transformarea PT aeriene în PT în anvelopa de beton și modernizarea rețelelor de joasă tensiune”
Valoarea totală a proiectului: 242.465.844,29 lei (49.062.291,44 euro)
Valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare: 146.061.693,3 lei (29.555.178,73 euro)
Finanțarea pentru aceste proiecte provine din Fondul pentru modernizare, parte a Programului-cheie 3 – Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
Potrivit Ministerului Energiei, investițiile semnate vineri vor contribui la crearea unor rețele energetice mai eficiente, susținând tranziția României către un sistem energetic sustenabil și reducerea emisiilor de carbon, în linie cu obiectivele naționale și europene.
Sursa foto: Transelectrica